Jeg er født i feil kropp


Født i feil kropp, transe, transseksuell? Jeg foretrekker å bruke født i feil kropp. De fleste har nok hørt om det, men ikke alle forstår hva det betyr og innebærer.
Ja, jeg er født i feil kropp, og det er heldigvis ikke skummelt å si høyt lenger. Å være født i feil kropp vil si at du er født biologisk kvinne eller mann, men identifiserer deg selv som det motsatte kjønnet. I mitt tilfelle er jeg født biologisk jente, men lever nå en hverdag som mann.

Jeg har valgt å starte en blogg ettersom jeg føler jeg har noe å dele med verden, noe som både er nytt og skummelt for meg. Jeg har valgt å fortelle kort om mitt liv som født i feil kropp i mitt første innlegg, for det er noe som har tatt stor del av livet mitt. Så jeg skal gjøre en lang historie til en kort.

Jeg merket allerede i barnehagen at det var noe annerledes med meg. Jeg syns det var rart at jeg bare forelsket meg i jenter, og ikke i guttene slik de andre jentene gjorde. Ikke bare forelsket jeg meg i jenter, men jeg følte meg som en gutt i tillegg. Jeg sammenlignet meg selv med guttene, og skulle jeg leke så var jeg alltid gutten. Dette føltes helt naturlig for meg, men i forhold til hva jeg hadde blitt lært så var dette «feil».
Dette fortsatte igjennom hele barneskolen, og jeg ble et mer og mer usikkert og ulykkelig barn. Det at jeg forelsket meg i jentene og følte meg som en gutt begynte å bli et stort problem for meg. Jeg turte ikke å fortelle det til noen, og fortsatte bare med min guttete klesstil og oppførsel. Dessverre fant noen i klassen ut at dette var gøy å mobbe meg for, så jeg måtte bytte skole. Jeg ble tatt godt i mot på ny skole, men problemet mitt hadde fortsatt ikke endret seg.

Da jeg begynte på ungdomskolen begynte tankene å rulle om jeg kunne være lesbisk. Jeg likte jo jenter, så dette ga mening for meg. Men når puberteten slo hardere til med former og ting som jenter får, så endret det mye for meg.
Jeg ville ikke lenger delta i gym og svømmetimer, og jeg begynte å skulke skolen ofte. Jeg følte meg forvirret og ensom i meg selv, og skjønte ikke hva som var galt.

Når jeg nådde midten av 10 klasse begynte jeg å teste ut sminke og en litt mer feminin stil. De andre jentene i trinnet hadde begynt med dette for en stund siden, så for å passe bedre inn følte jeg at det var nødvendig. Det føltes helt feil å bruke sminke og trange jeans, men jeg prøvde å presse meg selv til å like det. Kanskje ville det hjelpe meg å finne meg selv hvis jeg tok dette steget, og det gjorde det!

Det varte bare et halvt år så fikk jeg nok. I sommerferien mellom ungdomskolen og videregående fikk jeg samlet opp nok mot til å fortelle alle hvem jeg egentlig var. Så jeg la ut på sosiale medier og fortalte at jeg var lesbisk. Det er det skumleste jeg noen gang har gjort, og det var ubeskrivelig mange følelser i sving da jeg trykket på «publiser». Men jeg var så heldig og fikk en enorm positiv respons! Det drysset inn med fine meldinger og forståelse fra familie, venner og kjente, og jeg ble så utrolig lettet og glad.
Jeg kunne endelig begynne å være mer meg selv, så det første jeg gjorde var å klippe håret kort, slutte med sminke og fikk en mer guttete klesstil.
Men det var jo fortsatt noe som ikke stemte?

Videregående hadde begynt, og en dag kom ei jente bort til meg og fortalte at hun hadde sett på en serie om mennesker som er født i feil kropp, og lurte på om det var slik jeg egentlig var. Jeg hadde aldri hørt om dette før og svarte derfor nei. Men det fikk meg til å lure på hva dette egentlig handlet om, så  etter skolen samme dagen gikk jeg hjem og søkte opp «født i feil kropp» på Google. Det var ikke lenge jeg satt og leste før tårene trillet. «Endelig!!!» tenkte jeg, der var svaret jeg hadde vært på jakt etter. Det var som å lese om meg selv og hvordan jeg følte det. Det var en enorm lettelse!
Jeg nølte ikke lenge med å endre navnet mitt på facebook til Tom Andreas, og det var slik jeg kom ut som født i feil kropp.

Og nå sitter jeg her i dag som den gutten og mannen jeg har hatt skjult på innsiden i alle disse årene. Etter noen år i behandling hos ABUP og Rikshospitalet fikk jeg til slutt hormonbehandling som jeg nå har vært på i snart 3 år. Jeg har også kommet meg igjennom 2 operasjoner hvor jeg har fjernet eggstokker og bryst. Navn og personnummer har også blitt endret.
I dag har jeg ikke problemer med situasjonen min, og jeg bærer på både vonde og gode minner fra prosessen min. Det har vært ubeskrivelig vanskelig og jeg har vært skremmende langt nede i perioder, men jeg har fått livet på skinner. Jeg blir akseptert av familie, venner, kolleger og bekjente, noe jeg er veldig takknemlig for! Jeg har fått meg ei fantastisk jente i livet mitt som jeg er samboer med og som aksepterer meg for den jeg er.
Så hvis det er noen som leser dette innlegget og er på samme sted som jeg har vært eller ikke har turt å komme ut enda så vil jeg bare si at dere må aldri gi opp! Så lenge man står på så kan man oppnå hva man vil her i livet. Jeg anbefaler alle som sitter og holder på en hemmelighet om hvem de er eller hva slags kjønn de tiltrekker seg av om å komme ut og være seg selv. Vi har bare et liv, så hvorfor leve det i skjul med smerte og forvirrelser? Om du ikke tørr å fortelle det til alle, så fortell det til noen du stoler på, eller ta gjerne kontakt med meg. :) Det gjør situasjonen så mye lettere å snakke ut om det.
Kjenner du noen som kanskje kan leve med dette i skjul, så ikke vær redd for og spør dem forsiktig. Det kan være forskjellen på om vedkommende tørr å innrømme det, eller ta skrittet i den retningen.

Jeg håper dere ønsker å dele bloggen og innlegget mitt med venner og kjente, slik at det kan nå frem til noen andre i samme situasjon der ute.
Jeg er åpen om situasjonen min, så har dere spørsmål så spør i vei! :)

Takk for at du tok deg tid til å lese!


- Tom Andreas